HTML

muveszetineveles

Az Európai Unió által támogatott Grundtvig program az egész életen át tartó tanulást, a mobilitást és az önkéntességet hivatott támogatni. A MUS-E Magyarország és a MUS-E France közös projektje 50 év feletti MUS-E művészeknek és pedagógusoknak ad lehetőséget önmaguk továbbképzésére, új tapasztalatok gyűjtésére, idegen környezetben való fejlődésre. A senior csere program keretein belül a magyar kiutazók találkozhatnak francia kollégáikkal, részt vehetnek a strasbourgi MUS-E órákon, és megismerhetik a francia MUS-E osztályok műhelymunkáját. A programban résztvevő művészeknek és pedagógusoknak 3 hét alatt lehetősége lesz francia környezetben terjeszteni a MUS-E értékeket, majd hazatérve megoszthatják tapasztalataikat a magyar MUS-E hálózattal. 2015. márciusában folytatódik a program és újabb három önkéntes (művész/pedagógus) indul útnak... Részletes információk a MUS-E Programról: www.mus-e.hu

Friss topikok

  • muveszetineveles: Kedves Attila! Köszönjük kedves soraidat, egyik fantasztikus élmény jön a másik után, mozgalmas na... (2015.04.02. 17:52) A nagy utazás
  • muveszetineveles: @Lumma Sz: Kedves Béla! Köszönjük kedves soraidat, átadtuk üdvözletedet Leanak és Maximnak. A Ti t... (2015.04.02. 17:46) Az első munkanap

Címkék

A húsvétot még egyikünk sem töltötte távol a családjától, de az itteni ünnepet is meg akartuk teljes élményként élni. 

Szandrával nagycsütörtökön a katedrálisban voltunk ünnepi misén. A gyerekkórus éneke, az orgona bús hangja, az ezer éves templomcsoda könnyekig meghatott bennünket. 

Este egy jazz kocsmába tévedtünk be, ahol rengeteg fiatal még állva is hallgatta a vituóz gitár, harmonika és dobszólókat.Fantasztikus örömzenélés volt! Hazafelé, útközben még egy élőzenés pubra lettünk figyelmesek. Ez már egy igényes, elegáns hely volt. Itt is jazz szólt. Az tette érdekessé, hogy a vendégek zenéltek. Bizonyára ismerték egymást, mert ha felállt valaki a zongorától, vagy gitártól, azonnal egy másik nagyon tehetséges fiatal vette át a helyét. Nem volt megbeszélve semmi, ha kellett, több számon át várták mikor kerülhetnek sorra. No, ez sem volt akármi!

Nagypénteken, bőjtös napot tartottunk, az esős szürke délutánon, fázósan sétálgattunk a városban.

Nagyszombaton biciklit béreltünk és átkerekeztünk Németországba. Végre szép idő volt. Hűvös, de napsütéses. Végig kerékpárúton haladtunk a belvárostól a külvárosig, majd a városon kívül is, végül át a  Rhein folyón. Csodás kirándulóközpontba érkeztünk. Az Európa híd  közepén egy kis teraszt építettek ki. Egyik lábunk Franciaországban, a másik Németországban! p4030024.JPG

A pihenőhelyen, húsvét lévén, a két országból érkező családok találkoztak. A hídon csak gyalogosok és kerékpárosok közlekedhetnek, ettől igazi randevúhely. Havas, német hegycsúcsokat láttunk a távolban, a parkban pedig tavaszi virágágyások pompáztak százféle színben. Sétáltak az emberek, beszélgettek, élvezték a napsütést. Eszembe jutott, hogy én mit szoktam csinálni otthon, nagyszombaton. Sonkafőzés, tojásfestés,  három- négyféle sütemény, a húsok meg egyebek előkészítve másnapra. Ja, a tavaszi nagytakarítás már megvolt. Jó ez, én szeretem, de tetszett, hogy másképp is lehet!  

Húsvét vasárnap a múzeumokat jártuk. Előtte még reggel sonka tojás, ahogy illik. A Musée Alsacienben órákat töltöttünk. Nagyon élveztük a régi Elzász hangulatát, népi kultúráját.  A Historique múzeumban a gyerekkorunk történelem órái elevenedtek meg.  Különleges érzés lett úrrá rajtunk, a  tankönyveink lapjai itt valóságos események voltak.

image-21cb3b5dfe22043e41256527abb072de44443bb4e794f1299f68667af52ec549-v.jpg

Hétfő reggel Imi meglocsolt minket. Meglepetésünkre,régi, számunkra ismeretlen locsolóversekkel állt elő. Így bizonyára nem hervadunk el! Esős, hideg nap volt, de késő délután a  Katedrális előtti téren Imi utca-zenélt. Francia, angol és magyar dalokból állt a műsora. Gitározott, szájharmonikázott, furulyázott. A rossz idő ellenére sokan megálltak, lelkesen hallgatták és elismerően tapsoltak. Még pár euro is került a gitártokba. 

Jó volt így tölteni az ünnepeket. Azt hiszem mindhármunknak felejthetetlen élmény marad ez a francia húsvét.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://muveszetineveles.blog.hu/api/trackback/id/tr987343376

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása