HTML

muveszetineveles

Az Európai Unió által támogatott Grundtvig program az egész életen át tartó tanulást, a mobilitást és az önkéntességet hivatott támogatni. A MUS-E Magyarország és a MUS-E France közös projektje 50 év feletti MUS-E művészeknek és pedagógusoknak ad lehetőséget önmaguk továbbképzésére, új tapasztalatok gyűjtésére, idegen környezetben való fejlődésre. A senior csere program keretein belül a magyar kiutazók találkozhatnak francia kollégáikkal, részt vehetnek a strasbourgi MUS-E órákon, és megismerhetik a francia MUS-E osztályok műhelymunkáját. A programban résztvevő művészeknek és pedagógusoknak 3 hét alatt lehetősége lesz francia környezetben terjeszteni a MUS-E értékeket, majd hazatérve megoszthatják tapasztalataikat a magyar MUS-E hálózattal. 2015. márciusában folytatódik a program és újabb három önkéntes (művész/pedagógus) indul útnak... Részletes információk a MUS-E Programról: www.mus-e.hu

Friss topikok

  • muveszetineveles: Kedves Attila! Köszönjük kedves soraidat, egyik fantasztikus élmény jön a másik után, mozgalmas na... (2015.04.02. 17:52) A nagy utazás
  • muveszetineveles: @Lumma Sz: Kedves Béla! Köszönjük kedves soraidat, átadtuk üdvözletedet Leanak és Maximnak. A Ti t... (2015.04.02. 17:46) Az első munkanap

Címkék

Ahogy telnek a napok, gyűlnek az élmények és hatások. Nagyon jó érzés, ahogy a gyerekek hangosan és nagy mosollyal az arcukon köszönnek amikor meglátnak minket. Imádják a nevünket és jó sokszor el is mondják. Az órákon nagyon nagy energiával és lelkesedéssel vesznek részt. Megható, ahogy várják a visszajelzéseinket, hogy meg vagyunk e elégedve velük. Nagyon nagy a vágy bennük, hogy megmutathassák magukat. Persze szinte minden osztályban van legalább egy gyerek, aki nagyon zárkózott, csendes és visszahúzódó. De a feladatokat ők is rendesen végzik. Hihetetlenül élvezik, hogy mi más nyelven beszélünk. Imádják hallgatni, ha magyarul szólalunk meg. Összességében nagyon jó velük dolgozni, vagy csak figyelni őket, ahogy a helyi művésszel dolgoznak.

Még mindig meglepődök azon, milyen szigorúak és határozottak az iskolában a tanárok. Ahogy egy másodperc alatt teremtik meg a csendet. Van tekintélyük és ezt egy gyermek sem kérdőjelezi meg. A legutóbbi órán egy fiú kicsit lelazult és nem figyelt. Aztán azt vettem észre, hogy a tekintete összeakad a tanáréval. Egy szó nélkül a fiú megkomolyodott, és elvonul a terem végébe az ablakhoz. Némán nézett ki rajta, körülbelül öt percig. A többiek közben dolgoztak.

Ide tartozik az is, hogy szerettem volna az órákon fotókat készíteni arról, hogyan dolgozunk. Emlékbe persze, meg ide a blogra is. Ahogy az elsőt elkattintottam, szólt a tanár, hogy ezt nem lehet. Nem lehet képet készíteni a gyerekekről és természetesen tilos a már elkészültet is bárhol megosztani, megjelentetni. Így sajnos nem tudok nektek képekkel szolgálni az órákról.

Minden művész ember rémálma a korai felkelés. Na ebből bőven kijut nekünk. Fél hétkor kegyetlenül csörög az óra. A város másik végében kell lennünk az első órán. Ebből kifolyólag este már nem nagyon kell altató. Az idejét sem tudom mikor volt velem olyan, hogy este kilenckor aludtam már. Itt megtörtént!

Tegnap azon gondolkoztam a villamoson, milyen jó hogy mi olyan részeit is felfedezhetjük Strasbourgnak, amit egy átlagos utazó nem láthat. A napjaink nagy részét külvárosi iskolákban és azok környékén töltjük.Mindegyik arca más és más. Egyben hasonlítanak csak. Hogy rend és tisztaság van. Ugyan a gyerekek és a felnőttek öltözete nem olyan kifinomult, talán az autók is kopottabbak és régebbi modellek, de mindenhol rendezettek a parkok, az utcák tiszták és a játszóterek játékai is épek, biztonságosak. Talán csak annyiban más, mint a belső kerületek, hogy több színes bőrű embert látni, több a kendőbe burkolózott asszony. Jó hogy ezeket a részeket is láthattam.

Szeretünk itt lenni!

Béla

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://muveszetineveles.blog.hu/api/trackback/id/tr706022231

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása